Op 28 maart 2019 organiseerden we het tweede congres ‘Onlinehulp voor welzijn en gezondheid’. Meer dan 260 deelnemers namen deel aan het congres. De nadruk lag op ‘blended care’, het doordacht combineren van face-to-facecontact en onlinehulp. Alle presentaties kan je hier nalezen.

Tijdens het congres werd de scriptieprijs onlinehulp uitgereikt. Deze editie waren er niet één, maar twee winnaars. 

Florian CassierOp de vraag ‘Hoe is het?’, volgt bijna nooit het antwoord ‘Slecht, en met u?’. Toch worstelen heel wat jongeren met depressieve gevoelens. Florian Cassier en Marie Van Oost willen met hun masterproject ‘Depressie in je omgeving: hoe ga je ermee om? Een taboedoorbrekende website: www.troep.link’ aan de VUB depressie en depressieve gevoelens bij jongvolwassenen bespreekbaar maken. Om praten aan te moedigen, maakten ze een sterk onderbouwde website met getuigenissen over depressie. De verhalen focussen zich op jongvolwassenen en hun ervaring met depressie, maar vooral ook op hun omgeving en hoe die daarmee omging. De aanpak en de uitwerking zijn creatief: naast tekst en beeld is er gebruikgemaakt van video en audio met interessante podcasts.

Ine Berghman en Cindy CasierIne Berghman en Cindy Casier doorbreken in hun bachelorproject ‘Blij verwachten wordt verdriet. Een beschrijvende studie omtrent de informatiebehoefte van ouders na afwijkende prenatale diagnostiek’ aan de VIVES hogeschool het taboe over zwangerschapsonderbreking. Veel ouders zoeken hun heil op het anonieme internet op zoek naar antwoorden. Maar niet alle informatie op het internet is even betrouwbaar of wetenschappelijk onderbouwd. Inne en Cindy zochten en vonden hierop een gepast en genuanceerd antwoord. Met hun website hebben ze een mooie vertaalslag gemaakt van de opgebouwde kennis, aangepast aan de noden van de ouders.